Pijnbestrijdingsopties tijdens de bevalling

Pijnbestreidingsopties tijdens bevalling

Pijnbestrijdingsopties

In aanloop naar de bevalling vertellen wij je meer over de pijnbestrijding opties. Het is belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent tijdens je bevalling. Als je gebruik wilt maken van pijnbestrijding is het verstandig dat vast met ons te bespreken en dit vast te leggen in een bevalplan/geboorteplan. Er zijn verschillende pijnstillingsmethoden, mét en zonder medicijnen.

Ruggenprik (epidurale pijnbestrijding)


Tijdens je zwangerschap geven we je meer informatie over het gebruik van een ruggenprik, ook Epidurale pijnbestrijding genaamd. De ruggenprik is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Meestal voel je helemaal geen pijn meer. Je benen kunnen wel slap worden of  een tintelend gevoel krijgen in je buik en/of je benen. Deze effecten verdwijnen als je stopt met de medicijnen.

De ruggenprik wordt geplaatst door een anesthesioloog via een dun slangetje (epidurale katheter) tussen je ruggenwervels. Hier lopen de zenuwen die de pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Door deze zenuwen uit te schakelen voel je de pijn van de weeën niet meer. De prik duurt kort en doordat de huid plaatselijk verdoofd wordt voel je hem nauwelijks. Na ongeveer 15 tot 30 minuten merk je het effect.

Tijdens de bevalling worden jij en je kindje continue gemonitord door de anesthesioloog via de bewakingsapparatuur. Bovendien checken we regelmatig of de pijnstilling voldoende is. Tegen de tijd dat je volledige ontsluiting hebt, verminderen we de pijnstilling. Hierdoor voel je weeën die nodig zijn om te persen. 

Een nadeel van de ruggenprik is dat je een infuus krijgt en aangesloten bent op de bewakingsapparatuur, je moet in bed blijven liggen. Bij 5% van de vrouwen is het resultaat van deze vorm van pijnstilling onvoldoende.

Bijwerkingen en complicaties ruggenprik

Dalende bloeddruk

De pijnstillende vloeistof zorgt ervoor dat de bloedvaten in de onderste helft van je lichaam wijder worden. Hierdoor kan je bloeddruk dalen. Om dit te voorkomen krijg je extra vocht toegediend. Door een lage bloeddruk kun je je niet lekker voelen of duizelig worden. Als je op je zij gaat liggen verminderen je klachten en voorkom je een verdere bloeddruk daling. Een dalende bloeddruk kan invloed hebben op de hartslag van je baby. Je baby wordt daarom goed in de gaten gehouden via een hartfilmpje (CTG-bewaking).

Koorts

Zo’n 1 op de 5 vrouwen ontwikkelt koorts (meestal als reactie op de ruggenprik). Echter kan een infectie niet worden uitgesloten, waardoor jij en je baby behandeld zullen worden met Antibiotica. Jullie moeten dan minimaal drie dagen in het ziekenhuis blijven, tot de kweken voor infectie negatief zijn.

Geen controle over je blaas

De ruggenprik zorgt ervoor dat je je onderlichaam verdoofd is. Hierdoor is het lastig om te voelen of je blaas vol is en kan plassen moeilijk zijn. Uit voorzorg kun je een blaaskatheter krijgen en wordt je nauwkeurig in de gaten gehouden.

Jeuk en rillen

Een andere bijwerking van de ruggenprik kan lichte jeuk en rillen zijn. Dit is onschuldig en is meestal van korte duur.

Hoofdpijn

Bij 1% van de vrouwen die kiezen voor een ruggenprik komt het voor dat de ruimte rond het ruggenmerg wordt aangeprikt. Hierdoor heb je kans op hoofdpijn. Meestal treedt dit pas de volgende dag op. De hoofdpijn verhelp je door rust, medicijnen en veel drinken. Blijft de hoofdpijn? Dan zal de anesthesioloog zoeken naar een andere oplossing.

Rugklachten

Veel vrouwen hebben na de bevalling last van rugklachten. Deze rugklachten worden niet altijd veroorzaakt door de ruggenprik. Het kan zijn dat de klachten oorzaak zijn van een langdurige verkeerde houding tijdens de bevalling.

Overige complicaties

Als er een ruggenprik wordt toegepast, wordt er altijd voor en na het prikken intensief gecontroleerd. Er is een kleine kans dat grote hoeveelheden verdovingsvloeistoffen ongewild in je bloedbaan of hersenvocht terechtkomen. Hierdoor kan je ademhaling moeilijker worden.

BEREIKBAARHEID
020 7231757 Praktijk
020 7231751 Team Femme [urgente zorg / spoed]
020 7231752 Team Amsterdam [urgente zorg / spoed]
020 7231756 Intercollegiaal
020 7231758 Fax
info@femme-amsterdam.com

ADRES
Frans van Mierisstraat 50 A
1071 RV Amsterdam

CONTACT OPNEMEN?
Met spoed, ongerustheid of dringende vragen kun je altijd, 24/7, bellen naar jouw team.
Bel voor het maken van een (vervolg) afspraak tijdens onze openingsuren of vul het contactformulier in.

Maak hier je eerste afspraak