Kraambed en Nacontrole

De bevalling zit erop! Het harde werken is beloond: jullie zijn ouders geworden..gefeliciteerd! Het is nu feest, maar tevens is het nu tijd om uit te rusten,  te herstellen, je kind te leren kennen en te wennen aan het nieuwe leven met je zoon of dochter.

In de kraamweek komt er veel op je af: hele mooie momenten met je pasgeboren kind, maar ook een nieuw ritme en nieuwe emoties. Ook kun je de eerste tijd na de bevalling lichamelijke klachten  ervaren.

Na de bevalling is er gelukkig een kraamzorg die elke dag een aantal uur bij je thuis zal zijn. Haar takenpakket bestaat uit:

  • Controles moeder
  • Controles kind
  • Hulp bij borstvoeding
  • (Lichte huishoudelijke taken)

Kraamzorg behoort tot het basispakket van je verzekering. Het aantal uren is echter afhankelijk van het soort verzekeringspakket dat je hebt.  Indien je niet aanvullend verzekerd bent wordt er een eigen bijdrage van ongeveer  vier euro per uur in rekening gebracht.

De dienstdoende verloskundige van Femme-Amsterdam komt ook bij je langs in het kraambed. Wij komen om de twee a drie dagen langs om te kijken of alles goed gaat. We gaan de controles van moeder en kind na en bespreken het verloop van de borstvoeding of flesvoeding. Op de achtste dag na de geboorte komen we voor de laatste keer bij je thuis. De kraamzorg, die er tot acht dagen na de geboorte van je kind is,  is de ogen en de oren van de verloskundige. Zij neemt contact met ons op indien er bijzonderheden of onzekerheden zijn.

De dienstdoende verloskundige is dag en nacht bereikbaar.

Bel ons altijd op het mobiele nummer als:

  • Moeder koorts heeft
  • Moeder ruim bloedverlies heeft
  • Kind koorts of ondertemperatuur heeft. Dus boven de 37,5C of onder de 36,5 C.
  • Kind niet wil drinken
  • Kind suf overkomt en een gele kleur heeft

In de tweede en vierde week na de bevalling nemen wij telefonisch contact met je op om te vragen hoe het met jullie gaat. In dit gesprek is er ruimte voor al je vragen. Na vier weken informeren we of je behoefte hebt aan een nacontrole. De nacontrole vindt plaats zes weken na de bevalling. Het leukste is om de afspraak in te plannen bij de verloskundige die je bevalling heeft begeleid.

Tijdens de nacontrole bespreken we het verloop van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Ook hebben we het over je lichamelijke herstel en je conditie op het moment van de nacontrole. Ook anticonceptie wordt besproken. Als je vragen hebt, schrijf deze dan van te voren op, zodat je ze niet vergeet!

In principe is de nacontrole bedoeld voor jou aangezien je kind door het consultatiebureau gecontroleerd wordt. Als je vragen hebt over je kind of bijvoorbeeld de voeding, mag je die natuurlijk altijd aan ons stellen. We vinden het leuk als je je kind meeneemt naar de nacontrole.

Graag horen wij tijdens nacontrole hoe je onze zorg hebt ervaren. Natuurlijk vinden we het leuk te vernemen wat je kon waarderen, maar zeker punten waarover je minder te spreken bent, vernemen wij graag! Op die manier kunnen wij onze zorg verbeteren.  Feedback kan je ook geven op Zorgkaart, een landelijke site om zorgverleners en zorginstellingen te beoordelen.

Als je onder zorg van de gynaecoloog bent geweest tijdens de zwangerschap, maar je wilt toch graag de nacontrole bij ons doen, dan is dat in overleg met ons mogelijk.

Informatie

Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 020-723 1757 of ga naar…