Echo's maken

Femme Amsterdam echopraktijk

Echo's maken tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent maken we regelmatig een echo. Terwijl jullie even kunnen genieten van jullie kindje, kijkt de verloskundige naar de groei, ligging en ontwikkeling. Daarnaast beoordelen we de lichaamscontouren en de orgaanstructuren.

Maak hier een afspraak voor een (pret)echo

Echo tijdlijn
Vroege echo rond de 7-8 weken

Een vroege echo, ook wel een vitaliteitsecho genoemd, wordt gemaakt rond de 7e of 8e week van je zwangerschap. Tijdens deze echo kijkt onze verloskundige of het hartje klopt en of het bevruchte eitje zich op de juist plek in de baarmoeder heeft ingenesteld (niet buitenbaarmoederlijk). Daarnaast kijken we of er sprake is van meerlingen. De vroege echo is een inwendige, vaginale echo. Daarom adviseren we je om voorafgaand te plassen.
Duur: 20 min
Kosten: Deze echo is opgenomen in ons Basis+ en Premium pakket. Een losse vroege echo kost €50,-. (Soms zijn er duidelijke redenen om een vroege echo uit te voeren. In dat geval wordt de echo vergoed door je zorgverzekeraar.)

Termijn echo rond de 10 weken

Bij de termijnecho meten we de lengte van je baby en stellen we vast wanneer je uitgerekend bent. We luisteren naar het hartje en kijken naar de lichaamscontouren, zoals de handjes en voetjes.
Duur: 20 minuten.
Kosten: Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Geslachtsbepaling rond de 14 weken

Ben je nieuwsgierig naar het geslacht van je kindje? Vanaf week 13/14 is je kindje helemaal compleet. We kunnen naar de grootte en het geslacht van je kindje kijken. Eventuele lichamelijke afwijkingen die gezien worden zullen we ook met je bespreken.
Duur: 20 minuten
Kosten: Deze echo is opgenomen in ons Basis+ en Premium pakket. Een losse geslachtsbepaling echo kost €50,-.

19 weken echo week 19 of 20

De 19/20 weken echo is bedoeld om de gezondheid van je baby te onderzoeken. De echo wordt ook wel Structureel Echosopisch Onderzoek genoemd. Tijdens deze echo kijken we uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen en kunnen eventuele structurele afwijkingen opgespoord worden. Zoals bijvoorbeeld een open ruggetje, hartafwijking of een open schedel.
Duur: 40 tot 50 minuten
Kosten: Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Groei echo’s vanaf 24 weken vanaf 24 weken

Wanneer je baby te hard groeit of juist een groeiachterstand heeft, adviseren wij een groei echo vanaf 24 weken. Tijdens een groei echo meten we de grootte van het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte. Deze gegevens plaatsen we in een grafiek. Elke 2 weken kun je de echo herhalen en zo kunnen we de groeilijn van je kindje nauwkeurig volgen. We controleren tevens de hoeveelheid vruchtwater.
Duur: 20 minuten
Kosten: Alle groei echo’s zijn opgenomen in ons Basis+ en Premium pakket. Een losse groei echo kost €50,-

Pretecho in kleur (3D/4D echo + HD Live) vanaf 24 weken

Vanaf ongeveer 24 weken kun je een pretecho in kleur laten maken. Met deze echo kun je je kindje in perspectief en in kleur zien. De 3D echo wordt uit meerdere 2D- beelden opgebouwd. Een 4D echo is een bewegende 3D echo in kleur en wordt ‘live’ opgenomen.
Duur: 20 tot 30 minuten
Kosten: De pretecho in kleur is opgenomen in ons Basis+ en Premium pakket. Een losse Pretecho kost €110,-

31 weeks ultrasound week 31

Je kindje is nu gemiddeld 35 cm en weegt 1700 gram. Naast het controleren van de groei en vruchtwater, kijken we ook of je placenta ver genoeg ligt van de uitgang.

33 weeks ultrasound week 33

Je kindje is nu gemiddeld 38 cm en weegt 2100 gram.

35 weeks ultrasound week 35

Je kindje is nu gemiddeld 41 cm en weegt 2500 gram. We kijken nu ook goed naar de ligging van je kindje. 95% van alle kindjes ligt op dit moment al met het hoofdje naar beneden.

37 weeks ultrasound week 37

Je kindje is nu gemiddeld 44 cm en weegt 2900 gram.

38 weeks ultrasound week 38

Je kindje is nu gemiddeld 47 cm en weegt 3100 gram.

39 weeks ultrasound week 39

Je kindje is nu gemiddeld 49 cm lang en weegt 3300 gram.

40 weeks ultrasound week 40

Je kindje is nu gemiddeld 51 cm lang en weegt 3500 gram.

41 weeks ultrasound week 41

Je kindje is nu gemiddeld 54 cm en weegt 3800 gram.

Veelgestelde vragen over echo's

Een echo wordt gemaakt met ultrasone geluidsgolven. Deze geluidsgolven komen via de gel je buik binnen en weerkaatsen op het weefsel. Hierdoor krijgt het echoapparaat beeld.

Een echo is niet verplicht, maar het geeft je extra informatie over de gezondheid van je baby.

Echo’s worden al jarenlang toegepast in de medische wereld en zijn niet schadelijk voor moeder en kind.

Je kunt langskomen voor de eerste echo wanneer je rond de 6 à 7 weken zwanger bent. Deze echo wordt zonder medische indicatie niet vergoed, maar zit wel in onze pakket.

Als je tijdens je zwangerschap meerdere echo’s laat maken, kunnen onze verloskundigen de groei van je kindje in de gaten houden. Een mogelijke groeivertraging is dan goed op te sporen. Met alleen uitwendig onderzoek (voelen aan de buik) wordt een groeivertraging in slechts 50% van de gevallen ontdekt.

Nee, een echoscopisch onderzoek kan geen miskraam veroorzaken.

Met een echo kunnen wij geen mentale en genetische afwijkingen zien. Ook een lichamelijke afwijking kunnen wij niet altijd zien. De kans dat we een aangeboren lichamelijke afwijking bij het kindje ontdekken, is afhankelijk van de afwijking. De kans dat we een open ruggetje ontdekken, is ongeveer 90%. Bij een hartafwijking is dat 25-50%, afhankelijk van de ernst van de afwijking.

Voor een echo via de buik raden wij aan voorafgaand aan het onderzoek niet te plassen. Een volle blaas tilt de baarmoeder iets op en geleidt de geluidsgolven beter. Dit geeft mooiere beelden.
Bij een vaginale echo (onder de 10 weken) is het verstandig om juist wel te plassen voor het onderzoek. Een volle blaas zit hier namelijk in de weg.

Een pretecho kan het beste gemaakt worden tussen de 26 en 30 weken. Dan heeft je baby al een klein vetlaagje en is er relatief veel vruchtwater. Hoe dichter je bij de 40 weken komt, hoe lastiger het wordt om een mooi beeld te krijgen bij een pretecho.

Nee, je kindje heeft niet in de gaten dat wij tijdens de echo een kijkje nemen in je buik. Je kindje kan het ultrasone geluid niet horen.

Ja dat mag. Zorg wel dat de olie op het moment van de echo goed is ingetrokken. Als dat niet het geval is, kunnen de geluidsgolven niet goed door deze laag komen en krijgen we een onscherp beeld.

Echopraktijk Amsterdam

BEREIKBAARHEID
020 7231757 Praktijk
020 7231751 Team Femme [urgente zorg / spoed]
020 7231752 Team Amsterdam [urgente zorg / spoed]
020 7231756 Intercollegiaal
020 7231758 Fax
info@femme-amsterdam.com

ADRES
Frans van Mierisstraat 50 A
1071 RV Amsterdam

CONTACT OPNEMEN?
Met spoed, ongerustheid of dringende vragen kun je altijd, 24/7, bellen naar jouw team.
Bel voor het maken van een (vervolg) afspraak tijdens onze openingsuren of vul het contactformulier in.

Maak hier je eerste afspraak